FR

Tijdens de menopauze wordt de inname van calcium cruciaal vanwege de verminderde productie van oestrogeen, een hormoon dat de botdichtheid helpt te behouden. Om dit effect tegen te gaan, wordt aanbevolen om de inname van calcium te verhogen, een mineraal dat essentieel is voor gezonde botten. De behoefte aan calcium stijgt van 1000 mg per dag voor premenopauzale vrouwen tot ongeveer 1200 mg per dag na de menopauze.

 

Welke voedingsmiddelen zijn het rijkst aan calcium?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium zijn zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt, de bekendste en rijkste bronnen. Andere bronnen zijn donkergroene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie, vis met eetbare graten zoals sardines en zalm uit blik, en noten en zaden, vooral amandelen en sesamzaad.

Maar wat betekent 1200 mg calcium?

Om een dagelijkse calciuminname van 1200 mg te bereiken, is het essentieel om je voedselbronnen te diversifiëren. Hier zijn een paar voorbeelden van calciumrijke voedingsmiddelen en de hoeveelheden die nodig zijn om ongeveer 1200 mg calcium te leveren:

– Melk: vijf kopjes (elk 240 ml)

– Yoghurt: acht potten (150 g per stuk)

– Kaas: zes porties van 30 g

– Sardines in blik: drie blikjes (100 g per stuk)

– Amandelen: zestien handjes van 30 g

Het kan echter moeilijk zijn om alleen met voeding aan deze behoeften te voldoen. Als je bijvoorbeeld 1 yoghurt, 1 glas melk en 2 plakjes kaas eet, wat al heel goed is, heb je in totaal bijna 700 mg binnen. Dit komt overeen met de gemiddelde calciuminname van de bevolking boven de 50 jaar. Desondanks is er nog steeds een tekort van 500 mg om aan de dagelijkse calciumbehoefte te voldoen.

 

Calciuminname aanvullen

Daarom is het vaak nodig om onze voeding aan te vullen met calcium- en vitamine D-supplementen, die de opname van calcium vergemakkelijken en bijdragen aan de gezondheid van botten en spieren. Maar te veel is onnodig en zelfs schadelijk. Wanneer je 2 tot 3 zuivelproducten per dag consumeert, is een supplement van 500 mg in combinatie met 800 eenheden vitamine D voldoende, tenzij het specifiek wordt voorgeschreven door je arts, bijvoorbeeld in het geval van osteoporose, waarbij een hogere dosis nodig kan zijn.

 

VISTA-Cal D, maakt je leven gemakkelijker

VISTA-Cal D is een hoogwaardig voedingssupplement dat 500 mg calcium en 800 eenheden vitamine D levert in één enkele, gladde, gemakkelijk in te slikken tablet. Het kan niet eenvoudiger: geen bereiding, geen vieze smaak, geen krijtachtige consistentie, gewoon één tablet doorslikken en klaar is kees.

VISTA-Cal D is verkrijgbaar in apotheken en online apotheken. Nu ook verkrijgbaar in economische verpakkingen van 120 tabletten voor 4 maanden, voor de zeer betaalbare prijs van €7,5 per maand.

Meer weten over VISTA-Cal D