FR

Opname van vitamine B12 uit de voeding is een ingewikkeld proces met meerdere belangrijke stappen. Verschillende stappen kunnen verkeerd lopen en absorptie van vitamine B12 sterk verminderen zodat er een tekort ontstaat.

 

Stap 1Voldoende maagzuur is nodig om vitamine B12 uit de voedingsmiddelen te halen.

→ atrofische gastritis, inname van zuurremmers (PPI’s, H2-blokers) hebben een negatieve invloed op de absorptie.

 

Stap 2De maagmucosa is verantwoordelijk voor de synthese van de intrinsieke factor, een peptide die zich met de vitamine B12 moet binden om die verder te vervoeren naar de dunne darm.

→ atrofische gastritis, pernicieuze anemie, maag-chirurgie verhinderen de productie van  de intrinsieke factor en hebben daardoor een negatieve invloed op de absorptie

 

Stap 3: Vitamine B12 wordt opgenomen in de bloedbaan thv de dunne darm.

→ ontsteking en beschadiging van de darmucosa of bariatrische chirurgie hebben een negatieve invloed op de absorptie. Bepaalde geneesmiddelen verstoren de absorptie van vitamine B12 tvh de dunne darm. Het meest voorkomend geval: metformine, de eerstelijnsbehandeling van diabetes van type 2.

Bij een sterk verminderde vitamine B12-opname, konden in het verleden enkel vitamine B12 inspuitingen gebruikt worden om gans het verteringsproces kort te sluiten en vitamine B12 rechtstreeks in het lichaam toe te dienen. Vandaag bestaat er een andere mogelijk om vitamine B12 op peil te houden in geval van malabsorptie. Even doeltreffend maar een stuk aangenamer.

 

Vista-B12 Activ, simpel en aangenaam

Vista-B12 Activ is een sublinguaal smelttabletje. Door het tabletje onder de tong te laten smelten, wordt vitamine B12 langs de fijne bloedvaten onder de tong opgenomen. Zo is de goede opname onafhankelijk van maag of darm. Het andere voordeel van Vista-B12 Activ is de hoge dosering vitamine B12, 1.000 mcg, aanwezig onder de 3 natuurlijke en actieve vormen. Deze vormen zijn rechtstreeks bruikbaar door het organisme, elk waar ze nodig zijn. Ze worden ook zeer goed verdragen. Vista-B12 Activ bevat noch lactose, noch gluten, noch synthetische zoetstoffen of kleurstoffen.

Vista-B12 Activ is een voedingssupplement, te koop in de apotheek. Aanbevolen prijs: 14,95 € voor 60 tabletten (=2 maanden)