Voor het eerst hebben Italiaanse onderzoekers een pilootstudie opgesteld om het postchirurgische cictrisatieproces op te volgen bij veganisten in vergelijking met alleseters. Alle patiënten hebben dezelfde ingreep ondergaan, een excisie van een niet-melanoom huidkanker. De gemiddelde leeftijd was vergelijkbaar in beide groepen (62 j.). 

IJZER, VITAMINE B12 EN COLLAGEEN

Veganisten hadden significant lagere plasmaspiegels van ijzer en vitamine B12. Dit kan een belangrijke invloed op het cicatrisatieproces hebben. IJzer is een cofactor die essentieel is voor de synthese van collageen. Bovendien kan vitamine B12-tekort ook de collageensynthese verminderen. Collageen speelt een belangrijke rol in de sterkte en elasticiteit van het littekenweefsel. 

 

 

 

 

RESULTATEN NA 6 MAANDEN

Veganistische patiënten hebben een slechtere SCAR-score dan alleseters (p <.001), met de ergste littekenverspreiding (p < 0.001), vaker atrofische littekens (p < 0.001) en een slechtere algemene indruk (p < 0.001).

Zes maanden na chirurgische excisie vonden de auteurs een significant verhoogd aantal atrofische littekens bij veganisten (p < 0.001), terwijl er geen verschil werd gevonden in termen van hypertrofische littekens. Dit ondersteunt de veronderstelling van de auteurs dat veganisten een verandering in de collageenproductie hebben, wat leidt tot zwakkere en atrofische littekens

 

 

 

Referentie: Fusano et al, Dermatol Surg, 2020

 

 

Op zoek naar een supplement voor uw patiënten die geen vlees eten ?

Vista Vegatabs 100% vegan de beste raadgeving, en voor iedereen betaalbaar !
Meer info over Vista Vegatabs  60 tabletten = 2 maanden = 9,95 EUR IN DE APOTHEEK

Staaltje Vista Vegatabs aanvragen: office@vistalife.be