EEN ZORGWEKKENDE VASTSTELLING

Vegetariërs gebruiken meer ultra-verwerkte producten dan personen die ook vlees eten. Dit is de vaststelling van Franse vorsers die de eetgewoonten van meer dan 20.000 personen recent hebben onderzocht (1)

Besluit: Hoe meer men dierlijke producten vermijdt, hoe meer men beroep doet op ultra-verwekte producten. Dit is verontrustend omdat hoge consumptie van plantaardige ultra-verwerkte voedingsmiddelen, die dus minder gezond zijn, de voordelen van een vegetarisch dieet kan tenietdoen.

 

 

GEZONDE EN NIET-GEZONDE PLANTAARDIGE VOEDINGSMIDDELEN

Recente studies hebben aangetoond dat vegetarisch eten een positieve invloed op de gezondheid kan hebben, vooral op het gebied van chronische ziekten. Toch hebben plantaardige diëten echter niet allemaal dezelfde gezondheidsvoordelen.

Op basis van de gegevens van 160.188 vrouwen van de Nurses Health Study I en II en 40.539 mannen van de Health Professionals Study die gedurende meer dan 20 jaar opgevolgd geweest zijn, hebben wetenschappers van Harvard Medical School de volgende vaststellingen gemaakt (2):

  • Een voedingspatroon met een voorkeur voor plantaardig voedsel en arm aan dierlijke producten is geassocieerd met een vermindering van 20% van het risico op ontwikkeling van diabetes van type II.
  • Een plantaardig dieet gebaseerd op gezonde plantaardige voedingsmiddelen (volle graanproducten, fruit, groenten, noten, peulvruchten, plantaardige oliën, thee en koffie) is geassocieerd met zelfs een groter voordeel: vermindering van 34% van het risico op ontwikkeling van diabetes van type II.
  • Maar de consumptie van minder gezonde plantaardige producten (fruitsap, zoete dranken, geraffineerde graanproducten, nagerechten) is geassocieerd met een verhoging van 16% van het risico op ontwikkeling van Diabetes van type II.

Dezelfde vaststellingen gelden ook voor het risico op coronaire aandoeningen met een 32% verhoging van het risico op coronaire aandoeningen geassocieerd aan de consumptie van minder gezonde plantaardige voedingsmiddelen. (3)

Referenties:

(1)Gehring et al, J Nutr. 2020

(2)Satija et al, PLOS Medicine, 2016

(3)Satija et al, J Am Coll Cardiol, 2017

 

Op zoek naar een supplement voor uw patiënten die geen vlees eten ?

Vista Vegatabs 100% vegan de beste raadgeving, en voor iedereen betaalbaar !
Meer info over Vista Vegatabs  60 tabletten = 2 maanden = 9,95 EUR IN DE APOTHEEK

Staaltje Vista Vegatabs aanvragen: office@vistalife.be