Omega-3 op peil houden is even belangrijk voor de gezondheid van hart en bloedvaten als te hoge cholesterol vermijden. Een tekort aan omega-3 veroorzaakt een lichte inflammatoire toestand dat negatieve gevolgen in de bloedvaten kan veroorzaken. In dergelijke toestand zal het te veel aan cholesterol zich gemakkelijkker afzetten op de binnenwand van de bloedvaten die dan sneller vernauwd geraken. Normale omega-3-spiegels zorgen ervoor dat de bloedvaten soepel zijn en dat het hartritme regelmatig blijft.

 

De resultaten van een belangrijk onderzoek

Onderzoekers hebben de bevolking van het stadje Framingham in de VS gedurende 7 jaar opgevolgd om de risicofactoren van cardiovasculaire problemen op te sporen. Hierbij hebben de wetenschappers de invloed van omega-3 vetzuren nader onderzocht. In het begin van de studie werd de concentratie aan omega-3 in het bloed (“de omega-3 index”) gemeten bij 2.500 personen zonder cardiovasculaire aandoeningen. De gemiddelde leeftijd was 66 jaar. Een concentratie van 8% wordt als optimaal beschouwd, terwijl een concentratie van 4% veel te laag is.  Deze personen werden dan gedurende 7 jaar opgevolgd voor het optreden van cardiovasculaire problemen. De resultaten geven een duidelijk beeld. Personen met een omega-3 index hoger dan 6,8% hadden een 39% lager risico om een cardiovasculair probleem te ontwikkelen dan de personen met een omega-3 index lager dan 4,2%. 

 

Een supplement om de omega-3 op peil te brengen

De auteurs berekenden ook de dagelijkse dosis omega-3 die nodig is om van de groep met het hoogste risico zich naar de groep met het laagste risico te verplaatsen: ongeveer 1.300 mg per dag. Deze hoeveelheid komt in de buurt van de aanbeveling van de Americaanse vereniging voor het hart (American Heart Association): 1.000 mg per dag voor een optimale cardiovasculaire gezondheid. (bron: Harris et al, Journal of Clinical Lipidology, 2018)

VISTA-Omega 3 maakt dergelijke supplementatie gemakkelijk en betaalbaar. Een capsule per dag is voldoende en bevat 1 gram actieve omega-3 (EPA en DHA). VISTA-Omega 3 is te koop bij uw apotheker (Aanbevolen prijs 12€ per maand).